Vaatziekten

Wat zijn vaatziekten?

Vaatziekten worden vaak in de verzamelnaam hart- en vaatziekten genoemd.  Het is een verzamelnaam voor aandoeningen die het hart en vaatstelsel aangaan. In dit geval gaan we alleen in op de vaatziekten. Onder vaatziekten wordt onder andere verstaan: Open been, trombose en spataderen. Wanneer u meer informatie wil weten over hart- en vaatzieken, ga dan naar de website van de Hartstichting.

Vaatziekten in de benen

Onze benen dragen ons het hele leven door. Daar staan we pas bij stil als er iets mee aan de hand is. Spataderen en afgeleide vaatziekten veroorzaken statistisch gezien meer ziekteverzuim dan griep. Met name mensen met overgewicht of mensen die veel zitten of juist veel staan, vormen een risicogroep.

VaatziektenDikke enkels, kramp, vermoeide en vooral pijnlijke benen zijn het gevolg van slecht functionerende aderen. De kleppen in de aderen kunnen door verschillende oorzaken slecht gaan functioneren, waardoor de bloedsomloop verslechtert.

Spataderen: de meest voorkomen vaatziekte in de benen


Spataderen zijn gezwollen aderen, die vaak een blauwpaarse kleur hebben en door de huid zichtbaar zijn. Spataderen ontstaan doordat de kleppen in de beenaderen minder goed tot niet meer goed functioneren. De kleppen in de aderen zorgen er voor dat het bloed weer terug stoomt naar het hart. Wanneer deze kleppen niet goed functioneren stroomt niet al het bloed in de benen terug. Doordat er steeds meer bloed blijft hangen zetten de aderen in het been uit. Spataderen is de meest voorkomende vaatziekten en een juist passende steunkous kan verlichting geven.

Vaatziekten en elastische steunkousen

Het risico op vaatziekten kan verlaagd worden door veel bewegen. Naast veel beweging is ook compressietherapie, door middel van elastische steunkousen, een belangrijk middel in de strijd tegen vaatziekten. AVOS Medical is gespecialiseerd in dit soort elastische steunkousen.

Maak in samenspraak met uw arts een afspraak op één van onze spreekuren en wij adviseren u over de best mogelijke oplossing voor uw benen.

  • Download als PDF
  • Button Contact
Kousen zorg

Erkend leverancier van therapeutische elastische kousen