Elastische kousen - veel gestelde vragen

Wat zijn therapeutische elastische kousen?

Elastische kousen zijn kousen die gebreid zijn. Door een bepaalde breitechniek geven elastische steunkousen meer of minder druk op het been. Zo wordt de bloedsomloop gestimuleerd en wordt het weefsel in het been voorzien van voldoende voeding en zuurstof. Omdat deze elastische kousen het been ondersteunen, zijn ze in de volksmond ook bekend als steunkousen.

De steunkousen zijn ingedeeld in vier verschillende drukklassen

  • Elastische kousen drukklasse 1:

    Elastische kousen ter voorkoming of verlichting van klachten, zoals reiskousen (tegen trombose), sportkousen, zwangerschapspanty's en ondersteunende elastische kousen voor mensen met een 'staand' beroep.

  • Elastische kousen drukklasse 2 t/m 4:

    Elastische steunkousen uit drukklasse 2 worden voorgeschreven bij lichtere beenklachten, drukklasse 4 steunkousen bij ernstige aderproblemen en of lymfoedeem. Na voorschrift van uw arts worden steunkousen in drukklasse 2 t/m 4 door zorgverzekeraars vergoed. De elastische kousen in drukklasse 2 worden het meest voorgeschreven.

Waarom steunkousen dragen?

Wanneer problemen zoals tintelingen, jeuk, kramp of een vermoeid gevoel in de benen langere tijd aanhouden, kunnen spataderen ontstaan. Door een slechte doorbloeding kan vocht zich ophopen in de benen, waardoor ze dikker worden. Spataderen die dieper gelegen zijn, kunnen uiteindelijk leiden tot gevaarlijke aandoening zoals vaatontstekingen, open been en trombose. De arts kan u op basis van verschillende klachten adviseren therapeutische elastische kousen te gaan dragen. Maar u kunt ook zelf besluiten dat het verstandig is elastische kousen te gaan dragen (zie drukklasse 1).

Hoe werken therapeutische elastische kousen?

De elastische kousen zorgen voor een betere bloeddoorstroming, doordat ze als het ware het bloed omhoog duwen richting het hart. Door de druk op het been wordt de bloedsomloop gestimuleerd, het vocht wordt afgevoerd en de zwellingen verminderen. Het is van groot belang dat u de steunkousen dagelijks draagt, alleen zo kunnen ze hun werk doen. Wij adviseren de steunkousen 's ochtends direct aan te trekken en ze zo lang mogelijk aan te houden.

Hoe moeten de elastische kousen worden onderhouden?

De elastische kousen kunnen het beste dagelijks worden gewassen met lauwwarm water en babyshampoo of in de wasmachine volgens de wasvoorschriften in de bijsluiter.

Hoe moeten steunkousen worden aangetrokken?

Bij het leveren van de elastische steunkousen wordt uitleg gegeven omtrent het aantrekken en uittrekken van steunkousen.  Daarnaast is het altijd raadzaam om rubber huishoudhandschoenen te gebruiken, zodat een betere grip op de steunkousen wordt verkregen. Bovendien wordt op deze manier het weefsel van de steunkousen tegen scherpe nagels beschermd. Daarnaast kan advies worden gegeven over speciale hulpmiddelen die het aantrekken en uittrekken van steunkousen eenvoudiger maken.

Mogen elastische kousen ook tijdens het sporten worden gedragen?

Tijdens het sporten hoeven de elastische kousen niet gedragen te worden. Door de inspanning en het aanspannen van de kuitspieren regelt het lichaam zelf de bloedcirculatie en voegt de elastische kous over het algemeen weinig toe. Overigens heeft onderzoek bij marathonlopers aangetoond dat het dragen van elastische kousen tot de knie de sportieve prestaties wel verbeteren.

Worden de elastische kousen vergoed door de zorgverzekeraar?

De normale vergoedingsregeling voor elastische kousen houdt in dat per twaalf maanden twee paar therapeutisch elastische kousen tegelijkertijd worden vergoed. Alleen de eerste keer wordt één paar voor de duur van drie maanden verstrekt. Zorgverzekeraars kunnen afwijken van deze regeling. Hierover kunt u uiteraard contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

  • Download als PDF
  • Button Contact
Kousen zorg

Erkend leverancier van therapeutische elastische kousen